»
Martiraj » Cuvantul marturisitorilor » Octavian Gherman

Octavian Gherman

Fiul ctitorului manastirii din Rohia, Octavian Gherman, s-a nascut in ajunul de Craciun al anului 1914. Viata sa a cunoscut satul maramuresan, orasul interbelic si inchisorile comuniste. Arestat de 3 ori, a insumat 8 ani si jumatate de detentie. Cunoscand personalitati ca Traian Trifan, pr. Ilarion Felea, dr. Dumitru Uta. In inchisoare si-a aprofundat preocuparile crestine dobandite din familie. A trecut la cele vesnice pe 27 decembrie 2014. 

"- Cum vedeti incercarea comunismului asupra noastra?
- Eu cred c-o fost o binefacere, dintr-un anumit punct de vedere. Or aparut valori nemaipomenite din punct de vedere spiritual. Or aparut valori, despre care nu stiam ca exista-n neamul asta, datorita suferintelor prin care au trecut. La-ncercari grele poti cunoaste omul. Atunci apar oamenii, valorile. Din chefuri si veselii nu iese nimic.
Eu sunt convins de un lucru: ca datorita jertfelor pe care le-a dat neamul asta, Dumnezeu nu va lasa neamul asta asa, fara o recompensa. Va veni timpul cand s-or satura de trairea asta superficiala, de trairea numai in satisfactia instinctelor. Atuncea or cauta fericirea in alta parte." (Aiudule, Aiudule, Cluj-Napoca, Renasterea, 2011, p. 122-123)

"Cand mi-o spus Bobos, care ma ancheta: -Toti te-or parasit. Si cei pe care-i crezi mai apropiati, atunci m-am gandit: Hristos nu m-a parasit. Si daca-l ai pe Hristos cu tine, de cine sa-ti fie frica? (Aiudule, Aiudule, p. 123)"

«  1  »