»
Noutati

Noutăți 

În data de 23 noiembrie 2015 a avut loc cea de-a doua conferință anuală
dedicată martirilor din închisorile comuniste, cu titlul: „Sfinții Aiudului. O critică teologică a comunismului”, desfășurată sub egida Facultății de Teologie Ortodoxă Alba-Iulia și a Mănăstirii Râpa Robilor. Au participat: pr. prof. dr. Ioan-Emil Jurcan, antropologul Marius Vasileanu, pr. lect. dr. Nicolae Jan, istoricul Adrian Nicolae Petcu, pr. lect. dr. Alin Albu, prof. Ana-Maria Munteanu, drd. Dragoș Ursu, drd. Ioana Ursu. A avut loc lansarea volumelor: Sandu Tudor, Universalism românesc, Alexandru Mironescu, Admirabila tăcere, Vasile Vasilachi, De la Antim la Pocrov. Mărturii și mărturisiri, editate de Marius Vasileanu și apărute în colecția „Arhiva Rugului Aprins” a Editurii Eikon. Poze de la eveniment se găsesc
aici.


***
 
  Sub egida Centrului de Studii Martirologice din cadrul Mănăstirii a avut loc, în data de 14 mai 2014, un simpozion dedicat martirilor din închisorile comuniste, avându-i în prim plan pe actorul Dan Puric (care a vorbit despre Portretul prigonitului) și scriitorul Sorin Lavric (Portretul prigonitorului). Totodată, a avut loc lansarea volumelor Drumul Crucii (de Aurel State), Martirii Poliției Române (Florin Șinca) și Arhitecți români și detenția politică 1944-1989 (Vlad Mitric-Ciupe). Au participat de asemenea medicul Pavel Chirilă și scriitorul Răzvan Codrescu. 
În mijlocul nostru s-a aflat Înaltpreasfințitul părinte Irineu, care a săvârșit parastasul pentru cei morți în temnițele comuniste, rostind și un cuvânt de învățătură despre martiri. Poze de la eveniment se pot găsi aici.
 
***
În data de 7 mai 2014, mănăstirea a găzduit lucrările simpozionului ISSTA (International Symposium on Science, Theology and Arts), organizat de Facultatea de Teologie din Alba-Iulia, ajuns la a 13-a ediţie şi având anul acesta ca temă "Euharistie şi martiriu. De la vechile catacombe la închisorile comuniste". Poze şi detalii privind evenimentul se găsesc aici.

***
 
Imagini de la prăznuirea Sfintelor Paști din 2014 pot fi găsite aici.

***
 
Duminică, 9 martie 2014, am sărbătorit hramul noii mănăstiri, prăznuirea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei. L-am avut în mijlocul nostru pe Inaltpreasfințitul Părinte Irineu, care ne-a dat binecuvântarea sa arhierească. Părintele ieromonah Augustin a fost, totodată, hirotesit întru protosinghel. Poze de la eveniment puteți găsi aici.
 
***
 
Decernarea titlului de cetățean de onoare al Aiudului
părintelui Justin Pârvu, părintelui Ilarion Felea și filosofului Mircea Vulcănescu
 

 
Luni, 17 martie 2014, a avut loc ceremonia de decernare post-mortem a titlurilor de cetăţean de onoare Arhimandritului Justin Pârvu, preotului Ilarion Felea şi savantului Mircea Vulcănescu, acordate de primăria Aiud la iniţiativa cotidianului Gazeta de Maramureş.
 
Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei a participat la acest eveniment onorând memoria celor care şi-au jertfit viaţa, libertatea şi sănătatea în temniţele comuniste, luptând pentru credinţă, pentru ţară, libertate şi unitate. 
 
În început, Arhipăstorul nostru a oficiat slujba de parastas, la finalul căreia a adresat participanţilor un cuvânt de învăţătură şi binecuvântare. Primarul municipiului Aiud, Mihai Horaţiu Josan a decernat mai apoi cele trei titluri, în primul rând urmaşilor: Ioan Felea, fiul părintelui Ilarion Felea, doamnei Măriuca Vulcănescu, fiica lui Mircea Vulcănescu, şi părintelui stareţ Hariton Negrea de la Mănăstirea Petru Vodă, precum şi Schitului Înălţarea Sfintei Cruci Aiud, reprezentat de părintele stareţ Augustin Varvaruc, pentru a rămâne în muzeul Mănăstirii, ca mărturie peste veacuri.
 
Au mai luat cuvântul părintele Ioan Tocănel, protopopul Aiudului, Dan Radovici, preşedintele Asociaţiei Sf. Împăraţi Constantin şi Elena şi iniţiator al proiectului şi doamna Ioana Lucăcel, directorul general al cotidianului Gazeta de Maramureş. Evenimentul s-a încheiat cu o agapă frățească și o vizită la Schitul Înălţarea Sfintei Cruci Aiud construit pe Râpa Robilor, renumitul cimitir anonim al martirilor omorâţi în închisoarea Aiud, în vremea comuniştilor.
 

Poze de la decernarea titlului de cetatean de onoare
Poze de la decernarea titlului de cetatean de onoare
arhim. Justin Parvu, pr. Ilarion Felea si lui Mircea Vulcanescu
Biografii Justin Pârvu, Ilarion Felea, Mircea Vulcănescu
Biografii Justin Pârvu, Ilarion Felea, Mircea Vulcănescu
O prezentare pe scurt a biografiilor care au servit ca argument pentru decernarea...
Cuvântul părintelui Augustin Vărvăruc
Cuvântul părintelui Augustin Vărvăruc
Cuvântul ieromonahului Augustin la decernarea titlurilor de cetățean de onoare....

1